CMDH bio | COLLEGIUM MUSICUM Den Haag

Enthousiast, flexibel en ruimdenkend: drie sleutelwoorden voor de Collegia Musica van vroeger die ook gelden voor COLLEGIUM MUSICUM Den Haag en maestro al cembalo Claudio Ribeiro. Een van de meest prominent barokensembles van de 'nieuwe generatie' in Nederland, dit internationaal prijswinnende ensemble staat bekend om zijn vitaliteit en dynamiek, maar ook om zijn professionaliteit en ervaring met de historisch geïnformeerde uitvoering van Oude Muziek.

Winnaar van de Tweede Prijs op het Internationaal Van Wassenaer Concours / Festival Oude Muziek Utrecht 2016, COLLEGIUM MUSICUM Den Haag was opgericht in 2006 onder leiding van de Braziliaans-Italiaanse klavecinist Claudio Ribeiro. De groep bestaat uit top-musici die naar Nederland kwamen om te specialiseren in oude muziek. Een van de speerpunten is bestaand en nieuw publiek te betrekken bij de barokmuziek. Het orkest wil het publiek een onvergetelijke muzikale ervaring bezorgen, waarbij “puur en eerlijk” wordt gemusiceerd en de directe kracht van de muziek tot de mensen spreekt. Het  laat zich daarbij inspireren door de Collegia Musica uit de 18th Eeuw, die in het koffiehuis speelden. Daar was een gesprek tussen musici en publiek mogelijk en na afloop werd er samen het glas geheven.

Eind 2007 verscheen de eerste cd/dvd van COLLEGIUM MUSICUM Den Haag, L'Europe Réunie (ORF), met werken van Telemann, Vivaldi, Bach, Rebel en de Nederlander Unico Wilhelm van Wassenaer. De cd kreeg lovende recensies in binnen-en buitenland, met onder meer vier sterren in de Volkskrant. “A breath of fresh air”, noteerde de recensent van het tijdschrift Fanfare naar aanleiding van het jeugdige en levendige spel dat het ensemble aan de dag legt. Een nieuwe CD gewijd aan C.P.E. Bach en de Empfindsamkeit is sinds kort ook wereldwijd beschikbaar.

CMDH speelt regelmatig op de belangrijkste festivals en concertzalen van Europa, zoals het Utrecht Early Music Festival, Bachfestival Dordrecht, Reincken Festival, Anton Philipszaal, Festival Classique, Musica Antica da Camera (Nederland), Brunnenthaler Konzertsommer, Italia Mia Vienna, Internationale Barocktage Stift Melk (Oostenrijk), MAfestival Brugge (België), Dalheimer Sommer (Duitsland), Itinéraire Baroque (Frankrijk) en Opus Amadeus Festival (Turkije), en heeft live opgetreden op ORF, Radio West en AVRO (Spiegelzaal uit het Concertgebouw), en op NPO1 tijdens het hoofdconcert van Koningsdag 2015. In 2016, was CMDH ensemble-in-residence op het XXVII Internationale Festival van Juiz de Fora in Brazilië.

CMDH is ook proactief bezig om een nieuw publiek te betrekken: het orkest presenteert jaarlijks een concert tour door Den Haag, de 'Stadstournee'. Met deze tour, brengt CMDH barokmuziek naar een groot, nieuw publiek in verschillende wijken van de stad.

De authentieke uitvoeringspraktijk staat centraal bij CMDH. dat betekent: een nieuwe, spannende interpretatie van muziek uit de 17e en 18e eeuw gespeeld op originele instrumenten of getrouwe kopieën daarvan. Naast de orkestrale programma’s heeft CMDH ook elk jaar een kamermuziek programma gespeeld door de kernleden van het orkest.